Teodor Axlund

teodor(at)axlmedia.se
+46706798807

Att fånga ett ögonblick på bild och förmedla en känsla i den kräver mer än bara bra utrustning. 

Frilansfotograf med inriktning på event och företagsporträtt. Min bakgrund inom eventbyrå-världen ger mig stor erfarenhet av hur ett event skall dokumenteras. Mina regelbundna kunder är bla några av Sveriges bästa eventbyråer.
Utöver eventfoto jobbar jag med företagsporträtt, miljöbilder för hemsidor, privata porträttbilder och fest.

Viktigt för mig när jag dokumenterar event, fest osv är att kunna leverera bilder för alla, för den som beställer, för gästerna och för dem som inte var där.

Kvalitet, flexibilitet och snabba leveranser är några av de saker jag värdesätter högt för att du som kund skall bli nöjd.

// Teodor Axlund

 

Andreas Sundbom

andreas(at)axlmedia.se
+46727141017

Några exempel på kunder & företagsevent jag jobbat för:

FLX
Spotify
TV-priset Kristallen
Eventum
Innovation Event
Le Pacte
Evidensia
Nine Yards
Adapt
Life Event
Hansen
Creative Meetings

 

Brinc
Barncancergalan
BMW
Academic Work
Dustin
PS Occasion
Telia
Tele2
Guldnyckeln
TryggHansa
Eventyr

Affärsvärlden
Ny teknik
Specsavers
Jurek
Samsung
MINI
Aller Media
Swedavia
Danske Bank
Försvarsmakten
Minnesota

Eventfotografen del 2

Eventfotografen del 2
2017-08-29 Andreas Sundbom

Inställning, din alltså

Kul att du är med och läser del 2 om mitt jobb som fotograf! Vi får se om du tycker det är lika kul efter det här. Jag tänker nog sticka ut hakan lite… Ja, det kommer nog låta både förmanande och surt men svårt att få med att jag har ett leende på läpparna 🙂

Att jobba som fotograf på beställning av en företagskund är inte att vara konstnär, det är att vara en serviceperson eller hantverkare. Jag ska leverera en service efter vad kunden har beställt och vill ha. Punkt. Vad jag menar är att det du tycker, vill och önskar alltid är sekundärt till vad kunden (som betalar din faktura) vill ha. Man måste lämna sitt ego och sin prestige hemma. Ego och prestige kan du få utlopp för i dina egna personliga fotoprojekt. Att som fotograf komma till ett event och det första man gör är att ställa krav på hur du vill ha saker för att det ska bli bra bilder är helt fel. Eventet är inte till för att du ska kunna ta bra bilder. Du ska ta så bra bilder som möjligt av det du har framför dig. Du är inte heller en av huvudpersonerna, du är en del av personalen och ska synas och märkas så lite som möjligt. Självklart finns det tillfällen, som röda mattan t ex, där du ska synas och vara en del av upplevelsen för besökarna. Men det ska göras med fingertoppskänsla. Det här kan vara svårt då vi alla har en stolthet i jobbet vi gör och vi är ju måna om att det skall bli så bra som möjligt. Men det gäller att också vara en team player och lägga nivån på rätt ställe. Alla bilder jag tar på ett event kommer inte hamna på Fotografiska för förutsättningarna kanske inte finns, men det är ok!

Var trevlig, men bli inte kompis med besökarna på eventet. Du är inte gäst, bete dig inte som det! Du får gärna bygga på din relation med uppdragsgivaren, men det är inte läge att dela ut visitkort till höger och vänster. Du är där för att lösa en uppgift, inte ragga kunder! Låt besökarna vara besökare, dom är inte potentiella kunder och inte heller dina nya vänner. Var artig och trevlig men håll en professionell distans, man kommer så långt på det! Det skall kännas lätt och kanske lite kul för uppdragsgivaren att jobba med dig och dom ska förhoppningsvis känna att du tillför något till teamet.

Efter en lång plåtning kan det kännas så här. Foto (och text): Aidem Media 🙂

Flexibel, du måste vara flexibel och anpassningsbar. Körscheman kan ändras och du kan missa tillfällen när du skulle ha ätit eller vilat en stund. Sånt händer, bara bita ihop och leverera utan att gnälla. Fråga istället om det går att lösa mat eller annat senare. Alla har förståelse för det, men gnäll inte. Ha dessutom nötter och proteinbar i fotoväskan, du vill ju inte missa det där avgörande ögonblicket för att du satt och åt, eller? 🙂

Håll tiden, alltid. Så många gånger har jag hört från kunder att de haft kollegor till mig som försvunnit mitt under ett event. Ibland kommit nån timme sent utan att höra av sig, inte kommit tillbaka från en lunch, dragit ut och sprungit när det skulle vara mingelplåtning och annat. Service, service, service! Du är inte en konstnärlig diva som jobbar på dina egna villkor, du jobbar på kundens villkor. Med det sagt, det kan alltid hända saker som du inte kan kontrollera, det händer oss alla.

 

Sen är det självklart så att du har kunskaper och erfarenheter som kommer hjälpa kunden i sitt event efter att du gjort 30-40 större event. Då ska du självklart ta upp det, men inte som att ”jag vet bäst” utan mer ”du, har ni tänkt på att om vi kan öka fronljuset på scenen så kommer talaren bli mycket snyggare mot den upplysta back-dropen” eller ”om vi flyttar fotoväggen dit så kommer fler vilja få sin bild tagen”. Då blir kunden bara glad för att du säger istället för att säga det i efterhand. Jag vet jag vet, fin balansgång mellan att anpassa sig och hjälpa till. Det är här erfarenheten kommer in.

När är det viktigt för kunden att det blir högkvalitativa bilder och då kan du vara avgörande. Exempelvis vid en prisutdelning kan bilderna vara väldigt viktiga, hjälp då kunden att få till det på bästa sätt. För självklart är det så att vi fotografer har ett bildöga och en kunskap om ljus som gör att vi kan lyfta bilderna med små medel, men ställ det inte som krav, gör det som en hjälp!

Björn Ulvaeus på prisutdelningen av Stockholms kulturpris 2016. Foto: Teodor Axlund

Sunt förnuft kommer man långt med, jag tror bara att många i sin ambition att göra ett bra jobb går till överdrift och blir krävande och sätter bilderna före eventet. Med rätt prioriteringar och rätt inställning så löser sig det mesta och alla blir glada och nöjda.

Antingen håller du helt med mig eller så är du lite sur nu 🙂 Som allt i livet, inget är rätt eller fel? Kommentera gärna.

Allt gott //Teodor

 

Kommande delar (reviderat)

 • Utrustning
 • Offert – Merförsäljning
 • På plats
 • Efterarbete – Leverans
 • Bilden
 • Marknadsföring
 • Företagande
 • Film?

Läs tidigare inlägg:

Del 1 om Bakgrund och introduktion

7 Kommentarer

 1. Micky Ulfvik 6 år sedan

  Kloka ord, ord som kan och bör appliceras på vilket yrke som helst för oavsett yrke eller position, så ger vi alla service till någon eller några andra. Misstänker dock att problemet är som störst i s k konstnärliga yrken där man vill se kunskapen i det man gör som det som har ett värde när värdet istället är resultatet av det man gör.

  • teodor 6 år sedan

   Tack för din kommentar Mickey! Jag hade tänkt skriva att det nog är applicerbart på mycket annat, för så är det. Och din kommentar om konstnärliga yrken… benägen att hålla med 🙂

 2. Sten 6 år sedan

  Hitils så är det rena rama sanningar Du skriver. Visserligen är jag inte fotograf till profession men har ett yrke där service är en viktig del, så jag håller fullt med i vad du skriver.

  • teodor 6 år sedan

   Hej Sten, tack för din kommentar och kul att du håller med 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*