Teodor Axlund

teodor(at)axlmedia.se
+46706798807

Att fånga ett ögonblick på bild och förmedla en känsla i den kräver mer än bara bra utrustning. 

Frilansfotograf med inriktning på event och företagsporträtt. Min bakgrund inom eventbyrå-världen ger mig stor erfarenhet av hur ett event skall dokumenteras. Mina regelbundna kunder är bla några av Sveriges bästa eventbyråer.
Utöver eventfoto jobbar jag med företagsporträtt, miljöbilder för hemsidor, privata porträttbilder och fest.

Viktigt för mig när jag dokumenterar event, fest osv är att kunna leverera bilder för alla, för den som beställer, för gästerna och för dem som inte var där.

Kvalitet, flexibilitet och snabba leveranser är några av de saker jag värdesätter högt för att du som kund skall bli nöjd.

// Teodor Axlund

 

Andreas Sundbom

andreas(at)axlmedia.se
+46727141017

Några exempel på kunder & företagsevent jag jobbat för:

FLX
Spotify
TV-priset Kristallen
Eventum
Innovation Event
Le Pacte
Evidensia
Nine Yards
Adapt
Life Event
Hansen
Creative Meetings

 

Brinc
Barncancergalan
BMW
Academic Work
Dustin
PS Occasion
Telia
Tele2
Guldnyckeln
TryggHansa
Eventyr

Affärsvärlden
Ny teknik
Specsavers
Jurek
Samsung
MINI
Aller Media
Swedavia
Danske Bank
Försvarsmakten
Minnesota

Eventfotografen del 5

Eventfotografen del 5
2017-09-27 Andreas Sundbom

Eventfotografen del 5

På plats!

Batterier laddade, minneskort formaterade, all utrustning checkad och redo. Det är nu det riktigt roliga börjar! Så för att börja men något enkelt med som ändå kan vålla huvudbry: Vad har man på sig? Som ni säkert redan förstått är jag ett stort fan av att förstå min roll, leverera service och inte ta plats. Detta speglas redan i vad jag har på mig.

Men, det finns egentligen två vägar att gå. Den ena är att du väljer att framstå som den artist du säkert anser att du är. Jag känner i alla fall en fotograf som till stor del jobbar med samma saker som jag som har valt den vägen för det är hans personlighet. Han gör det superbra. Han har lite coola kläder som man lägger märke till och är supersnygga. Detta är dock en svår balansgång. Du måste ha personligheten, erfarenheten och stilkänslan för att lyckas med detta. Att lägga sig till med en säregen stil som man inte bottnar i gör att du bara kommer se utklädd ut och det gagnar dig absolut inte. Bättre då att välja min, lite fegare väg. Sammanfattat i ett ord: Svart. Ett event är oftast inomhus, i rätt mörka miljöer. Det finns oftast en scen med ljud-/ljustekniker, körproducenter osv. Har ni sett dom? Inte? Precis, dom klär sig i svart för att inte synas och för att smälta in. Så hel, ren, svart kommer man långt på. Sen så skall man ju alltid stämma av med kund om det finns speciella krav. Är det en galamiddag i Blå hallen så är det oftast krav på svart kavaj åtminstone. Men min standard är svarta jeans, svarta snygga skor och svart skjorta. Det funkar på 90% av alla jobb.

När du kommer, börja med att stämma av körschemat med kundenoch önskemål på speciella bilder. Det kan vara extra viktiga personer som måste figurera på många bilder. Det kan vara en viss dekor som är viktig. Tillfällen som är speciella som inte får missas, konfettiregn t ex. Då gäller det att stå på rätt ställe när det kommer för det är över på 15sek så då vill man vara beredd. Gå igenom med kund, fråga efter dessa saker. För det är bättre att fråga för mycket än att missa avgörande bilder.

Ibland hamnar man lite väl mycket på ”rätt” plats i konfettiregn.

Jobba hårt! Då menar jag inte att ta sjukt mycket bilder. Utan jobba hela vägen i mål. Observera personer, vänta in bilder, förutse när det kommer att komma en bild. Nöj dig inte med att ha tagit en bra bild på en talare. Jobba dig runt dom på scenen t ex. Finns det en annan vinkel som ger en bättre bild? Ge dig inte!

Roligare vinkel än rakt framifrån. (Göran Westerberg, VD Rusta)

Det här innebär att du har rätt få pauser. För när deltagarna tar paus ska du plåta dom i mingelmiljö. Det är slitigt och hårt jobb och du får med tiden lära dig när du kan vila. Kolla med kund när dom tycker det är lämpligt för dig att dra dig tillbaka en stund. För vi behöver alla stänga av huvudet och pausa ibland.

Dekor på event (och paus)

Under jobbet, passa på att titta igenom bilderna i kameran. Har du bilder som uppenbart inte kommer att användas, radera dom direkt i kameran. Det snabbar på din process i efterarbetet. Har du möjlighet så gör backup av dina bilder under dagen.

Som jag nämnt i tidigare inlägg så tycker jag inte att du skall umgås med deltagarna. Dom är där för att uppleva ett event och inte lära känna en fotograf. Och som jag också sagt tidigare, gå inte runt och ragga kunder och dela ut visitkort (ja jag har hört flera som gör sånt och de får inga fler jobb hos den kunden). Däremot kan någon komma fram och be om ditt visitkort, då ska du självklart ge ut det. Sånt händer, speciellt när det ingår i ditt uppdrag att sätta ihop ett bildspel t ex under lunchen på det som hände under förmiddagen som sedan rullar på skärmar under eventet (alltid en kick). Tänk på att trots att du är smidig och försöker att inte synas så är det alltid någon som ser dig. Uppför dig hela tiden som att du är sedd.

Och till slut, njut av tillfället. Utmana dig själv att hitta den bästa bilden av det du får slängt i knät. Du kommer också hinna lyssna med ett öra och bli allmänbildad på kuppen. Jag har fått idéer till mitt eget jobb och marknadsföring av att lyssna på olika strategier. Sen är det en stor förmån att få lyssna till de bästa talarna i Sverige på större gig. Det är sjukt kul!!

Petter talar i egenskap av entreprenör på Nordnet Live

Kommentera/komplettera gärna.

Kommande delar

  • Efterarbete – Leverans
  • Bilden
  • Marknadsföring
  • Företagande
  • Film?

Läs tidigare inlägg:

Del 1 om Bakgrund och introduktion

Del 2 om Din inställning för att lyckas som fotograf

Del 3 om Material och utrustning

Del 4 om Prissättning och rättigheter

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*